пробіотики
Термін "пробіотики" в буквальному перекладі означає "для життя" (по відношенню до живого організму), на відміну від терміну "антибіотики" ("проти життя"). Порушення мікробіоценозів організму людини і тварини внаслідок широкого застосування антибіотиків спричинило появу стійкості до них патогенної мікрофлори.
Gibson і Robefroid називають пробіотиками живі мікроорганізми (наприклад, штами живих бактерій в йогурті), які повинні бути присутніми в достатньо великій кількості, залишатися стабільними і життєздатними як при їх зберіганні, так і після введення в організм, повинні адаптуватися в організмі господаря і робити сприятливий вплив на його здоров'я. Цими ж авторами вперше запропоновано ввести, разом з терміном "пробіотики", і термін "пребіотики".
На відміну від пробіотиков, пребіотики є речовинами або дієтичними інгредієнтами, які вибірково стимулюють зростання і біологічну активність мікроорганізмів в кишківнику, що позитивно впливають, у свою чергу, на склад мікробіоценозу.
Проаналізовано речовини, здатні стимулювати зростання нормальної мікрофлори, і запропоновано розділити пребіотики на наступні групи:
моносахариди і спирти (ксилоза, ксилобіоза, рафіноза, сорбіт і ін.);
олігосахариди (лактулоза, фруктоолігосахарид, галактоолігосахарид, ксилоолігосахарид і ін.);
полісахариди (пектини, декстрин, інулін і ін.);
ферменти (β-галактозидаза мікробного походження, протеази сахароміцетів та ін.);
пептиди (соєві, молочні);
антиоксиданти (вітаміни групи В, вітамін Е, аскорбінова кислота), а також інші біологічно активні добавки - амінокислоти, рослинні екстракти, органічні кислоти і т.д.
Більшість дослідників вважають за краще у складі пробіотиків застосовувати живі культури мікроорганізмів. Найчастіше використовують біфідобактерії і молочнокислі бактерії, зокрема лактобацили. Ці пробіотики називають класичними, оскільки вони засновані на штамах, ізольованих з кишківника людини і домінуючих в ньому, починаючи з перших днів життя.
Останніми роками спороутворюючі бактерії роду Bacillus як найбільш яскраві представники екзогенної мікрофлори привертають увагу дослідників. Достатньо великий арсенал видів цього роду досліджувався як терапевтичний засіб при лікуванні гострих і хронічних інфекцій: В. cereus, В. polymyxa, В. coagulans, В. brevis, В. megaterium, В. pumilus, В. laterosporus і ін. Проте найповніше і всебічно вивчені види В. subtilis і В. licheniformis.
При створенні пробіотичних препаратів повинні відбиратися штами, випробувані на симбіотичність і стійкість до виживання в несприятливих умовах. Крім того, дуже важливо, щоб пробіотичні культури доповнювали одна одну по біологічній активності, проявляючи ефект синергізму в препараті при проведенні мікробіотерапії. Важливо при підборі штамів враховувати їх технологічність у виробничих умовах і стабільність при культивуванні з урахуванням збереження властивостей при подальших технологічних циклах. Це гарантує високу ефективність комерційних пробіотиків при їх використанні.
До пробіотиків нового покоління відносять препарати, основою яких є рекомбінантні штами мікроорганізмів із заданими властивостями.
Таким чином, корисні властивості кисломолочних продуктів з пробіотичною активністю, разом з антагонізмом селекціонованих штамів мікроорганізмів закваски до збудників інфекцій, реалізуються і через стимуляцію біохімічних процесів в макроорганізмі, і через механізм неспецифічної імуностимуляції.
Пробіотики слугують важливим і необхідним інструментом захисту організму при дії несприятливих екологічних умов, порушеннях обміну речовин, після гормональної, променевої і антибактеріальної терапії, при гострих і хронічних захворюваннях і дисфункціях травної системи, викликаних незбалансованим харчуванням, стресами.
рід | вид | штам |
---|---|---|
Lactobacillus | L. acidophilus | L. gasseri |
L. rhamnosus | L. ramnosus GG | |
L. plantarum | L. plantarum 299 v | |
L. reuteri | — | |
L. fermentum | L. fermentum KLD | |
L. lactis | — | |
L. casei | L. Shirota | |
L. bulgaricum | — | |
Bifidobacterium | B. longum B. | infantis; BB536 |
B. bifidum | — | |
B. breve | — | |
B. adolescentis | — | |
B. animalis B. | lactis Bb 12 | |
Streptococcus S. | thermophylus | — |
Enterococcus | E. faecium | Enterococcus SF68 |
Saccharomyces S. | boulardi | — |
біфідумбактерин
Біфідумбактерин містить ліофільно висушену масу пробіотичних бактерій штаму Bifidobacterium bifidum №1 не менше 1•108 мікроорганізмів в одній дозі і випускається у флаконах по 5 і по 10 доз.
Його відмінною особливістю є приємний смак і зручність вживання дітьми та дорослими при кишкових інфекціях, дисбактеріозі кишківника різного походження, порушенні травлення.
Діюча речовина: висушена маса живих бактерій антагоністично активного штаму Bifidobacterium bifidum №1 не менше 1•108 мікроорганізмів в одній дозі.
Форма випуску: ліофільно висушена кристалічна або пориста маса по 5 і 10 доз у флаконах або пакетах.
Переважання біфідофлори в мікробіоценозі після вживання препарату нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту, покращує обмінні процеси, стимулює функціональну діяльність травної системи, запобігає розвитку затяжних форм кишкових захворювань, підвищує неспецифічну резистентність організму.
Показання до застосування:
лікування і профілактика дисбіоза кишківника, який виникає внаслідок антибактеріальної, гормональної, променевої та інших видів терапії;
комплексне лікування гострих інфекційних захворювань кишківника (дизентерія, сальмонельоз, ешеріхиоз, вірусні діареї і ін.);
лікування реконвалесцентів після гострих кишкових інфекцій;
лікування кишкових дисфункцій стафілококової і невстановленої етіології;
комплексне лікування гострих і хронічних захворювань кишківника (ентероколіти, коліт) з порушенням мікрофлори.
вік | дозування | кратність прийому |
---|---|---|
Грудні діти з групи ризику (з перших годин життя) | 1-2,5 дози | 3 рази на день |
До 6 місяців | 5 доз | 2-3 рази на день |
Від 6 міс. до 3 років | 5 доз | 3-4 рази на день |
Від 3 до 7 років | 5 доз | 3-5 разів на день |
Старші 7 років і дорослим | 5-10 доз | 3-4 рази на день |
Курс лікування: При кишкових захворюваннях - 2-3 тижні, з профілактичною метою - по 5 доз 1-2 рази в день 2-3 тижня.
Побічні дії: Не описані.
Протипоказання: Не встановлені.
Біфідумбактерин швидко відновлює порушену мікрофлору кишківника, підходить для дорослих і дітей, включаючи новонароджених і вагітних жінок, легко розчинняється, приємний на смак.
питання
● використання пробіотіков в схемі лікування вищеназваних захворювань збільшує ефективність ерадикації хелікобактера;
● використання пробіотиків на стадії антибактеріальної терапії запобігає розвитку дисбактеріозу різних слизових оболонок людини.